Tyngdlyftning - Nyhetsarkiv

VÄRLDSMÄSTARE!

Vi har tagit oss an Josefin Brander som har gällande världsrekordet i marklyft på 245 kg!
Svenska rekordet i stöt på 111 kg!
Utsedd till ”best lifter overall” i USA

Nu ska vi testa ut hennes WEAK LINK och hjälpa henne med funktionell träning som förhoppningsvis tar henne till nästa nivå med ännu bättre resultat


 I AM ON

..sisådär. Nu har jag kört igång komplement träningen på Jernvallen Multicenter med deras Redcord system. Jag kan lova att det var långt mycket svårare än jag trodde och innan kroppen började svara så kändes det nästan lite läskigt, noll kontakt med vissa muskler och det är inte konstigt att andra (globala) muskler tar överhanden och kompenserar, dvs facit på varför man (jag) dragits med lite problem.

 Ove Lind kommer att hjälpa mig med den här träningen framöver och redan nu känner jag att det kommer tillföra en viktig pusselbit i min träning. Jag är väldigt tacksam för hjälpen, dessutom var det väldigt roligt men ack så svettigt… ;)


MERA REDCORD

Nu har jag kört ytterligare ett pass med Ove på JMC i Sandviken och jag måste inledningsvis skriva att jag tycker det är jätteroligt, det är den bästa rehabträningen jag någonsin gjort. På sikt skall det ge svar på var min/a brister (kompensering)  ligger i kroppen, varför jag får ont, kort sagt- de skador jag dragits med har ett samband.

På senaste träningen gjorde vi en form av rörelseanalys genom att jag fick köra ryck varvat med redcord, (där vissa muskler aktiverades före lyften). Det häftiga var att jag själv kunde känna stor skillnad i lyftningen, dessutom avslöjades det tydligt med en gång, eftersom grundpositionen-hur jag ställde mig  innan lyften också varierade efter varje  “Redcord runda”. Allt filmades och det var väldigt intressant att se, det var verkligen skillnad! 

Det skall bli spännande att se vart detta kommer att leda, det känns som om vi är något på tråden och genom Oves gedigna  kunnande  så känns det väldigt tryggt.

Stort tack!

 Ove! Om du läser detta hoppas jag att du har överséende för bristande facktermer ;)


TRÄNINGSVÄRK

Jag trodde inte man kunde få träningsvärk av Redcord träning, men det kan man visst. Överallt!  Jag har verkligen underskattat de där repen.

Det är nästan löjligt hur man kan få samma träningvärk av ett rep som att lyfta över 100 kg..för mig är det lättare att lyfta en fullmatad stång  än att lyfta min egen kroppsvikt i redcord systemet. Jag börjar förstå att Ove har rätt i mina egentliga brister, eller ja, var det brister 😉

Igår körde  jag ytterligare ett pass, nya muskeltester och mer ryck, stöt, ryck, stöt, ryck, stöt..för att finna ett samband eller ja, “roten till det onda”. Efter ett tag så sa det bara “Pang!” Några jättebra lyft i närmast perfekta vinklar, utan smärta.  Ove såg lika glad ut som jag kände mig och när vi tittade på klippen så var känslan rätt. ” Nu kan jag  kanske sova inatt” sa Ove.

Ja, jag är nog inte den lättaste nöten att knäcka.. men jag tror vi är något på spåren. Helt klart är att höft /axel och handled har ett samband. 

 Fortsättning följer.

TRÄNINGSVÄRK II

Igår körde jag ett nytt pass med Ove, Gud vad den karln kan orsaka träningsvärk!

Orsaken till mitt spaghetti liknande tillstånd är nog egentligen tämligen enkel, efter muskeltesterna så har han nu hittat den muskulatur som tidigare inte varit aktiverad och som nu får en “nära-döden-upplevelse” i Redcorden. Jag med.

Jag pratade igår med min vän Stefan på Seminoff i Göteborg, den välkände  Strongman killen Peter Rundberg  som Stefan behandlat hade tidigare liknande bekymmer som jag, han drog 380 kg  marrklyft, men kunde i vissa muskeltester inte stå emot 3 hg.  Att han sedan kom tillbaka på internationell nivå, bättre än någonsin visar vad kroppen kan åstadkomma när hela systemet klickar.

Många gånger tränar man som elitidrottare trots att man har ont och fastän att man kanske borde vilat, men i många fall har man inte “råd” pga kommande tävlingar och säsong som skall följas. Kroppen vänjer sig vid smärta , sk “hög smärttröskel”. Kroppen kompenserar smärta med att “stänga av “och en annan del av muskulaturen går in och kompenserar istället – och för att nå sitt absoluta max så måste  ju hela kroppen klicka till 100 %.

I många fall är det inte just där man har ont som är orsaken till ett problem . Mitt tips till dig som går/gått småskadad eller  har ont någonstans, gå inte  för länge med ditt problem och va så j-a tjurskallig. Det kan ta onödigt lång tid..

Ta kontakt med duktig naprapat eller kiropraktor.

Tex Jernvallen i Sandviken!


SVENSKT REKORD

 

Här tar Josefine det svenska rekordet i stöt på 111 kg