Patientberättelser

Den bästa och viktigaste reklamen vi någonsin kan få kommer från våra träningsdeltagare och våra patienter.

En mil på 120 dagar - en enkel match?!

Det var en dag i början av februari och ännu en gång kom jag hem från en löpartur som gav mer smärta än njutning.  3 minuter  – det var allt mina knän klarade innan det började värka men jag sprang min runda ändå, ”det går nog över snart”.

En bokad tid hos Mattias Qvist på Multicenter blev min räddning. Jag kan lägga upp ett träningsprogram på 120 dagar till dig, sa han. Du måste skaffa dig fysiska förutsättningar för att kunna springa en mil utan smärta. Sedan följde en förklaring om ledband, brosk, muskler, senor, skelett, uppbyggnadstid och anpassad belastning. Medan han förklarade så tänkte jag – det klarar jag på halva tiden! Då säger Mattias – Lotta, det SKA ta minst 120 dagar annars blir det inte bra gjort, precis som om han hade läst mina tankar.
Jag tackade ja till Mattias förslag: han blev min medicinska PT, jag skulle göra precis som han sa och träningen började.

Som allt annat här i livet så gick det bra med uppstarten och de första veckorna. På vårkanten kom det bakslag; jag hann inte träna så mycket som jag behövde, varken på Jernvallen Multicenter eller med löparträningen. Besvikelse och frustration infann sig och jag försökte göra dubbla pass för att ”träna ikapp”. Det var ingen bra lösning. Till slut pausade Mattias vårt samarbete och jag blev förbannad och ledsen. Efteråt förstod jag att jag höll på att träna sönder kroppen mer än jag byggde upp den. Tack Mattias för din vishet och ditt mod att säga ifrån. 

Ett delmål blev VårRuset 5 km den 16 maj. Tid i mål 27:05, smärtfri och otroligt nöjd. Dagen efter kunde jag inte gå för jag hade fått så ont i knä. Akutbesök hos Mattias som resulterade i nya övningar och ännu noggrannare träning. Mitt slutmål var Höga Kusten Trail den 3:e september. Mattias var mycket skeptisk till idén och lovade inte att kroppen skulle klara av det. Det blev en underbar tur som tog mycket längre tid än jag hade räknat med. Mål på 9 timmar och 32 min, helt fantastisk känsla att ta sig runt 43 km, en ultramara i tuff terräng.

Naturligtvis hade jag träningsvärk dagarna efteråt men ingen smärta, inget haltande utan bara ett stort leende på läpparna och en enorm tacksamhet till Jernvallen Multicenter och speciellt till Mattias.
//Lotta Enbarr

Min resa mot ett nytt liv.

”Biggest Winner”, säger Britt att jag är – en vinnare!

Min förändring från överviktig och inaktiv till nu – 33 kg lättare och fysiskt aktiv. Starten var i november förra året då jag fick hjälp av Britt Lindberg (personlig tränare) på Jernvallen Multicenter.

Vi planerade in hur jag skulle äta och träna med tanke på min dåvarande dåliga status och hur jag skulle hitta motivationen. Idag äter jag inga sötsaker, tränar regelbundet och är fullt motiverad till min nya livsstil. Vid nyår slutade jag helt med tobak, jag hade bestämt mig och har lyckats med det. Nu har jag satt upp ett nytt mål – att minska 20 kg till jul. Det kommer jag att klara eftersom jag är motiverad till att fortsätta träna och tänker på vad jag äter. 

Jag är tacksam att jag fick den här chansen av min arbetsgivare på Setra och möjligheten att träna med Britt på Jernvallen Multicenter.”

//Robin

Uppdatering 2016-10-13:

Robin har idag den 13 oktober 2016 minskat 50 kg i vikt pga fortsatt träning och bättre matvanor. Hans blodtryck är nu normalt och långtidssockret så bra att medicin ska planas ut. Han är fortfarande rökfri och har stor motivation med sin nya livsstil. 

Uppdatering 2017-03-17:

​Idag 17 mars 2017 har Robin nått sitt mål med en viktminskning på – 60 kg!!!

​Uppdatering 2017-07-04:

​​Robin har nu ”tränat bort sin PT” samt några kilon till! Han har idag minskat 64 kg. Är nu fri från diabetes, har normalt blodtryck, normala blodvärden och mår fantastiskt bra! Resultatet har han nått utan dieter eller maxpulsträning, Han har istället haft ett sunt tänk och 100% disciplin, vilket gjort hans framgång.

Tack för en ny uppgraderad kropp!!

”Svingar den 45-åriga kroppen över sängkanten och går lätt över golvet, för att smidigt dra på kläderna och enkelt stuva in packningen i bilen, efter att dagen innan åkt Nordenskiöldsloppet över 20 mil på skidor. Under den 12 timmar långa hemfärden i bil, hoppar kroppen och jag ur bilen vid fyra tillfällen, alla mycket smidigare än då vi var 28 år och kört en kvart till och från arbetet. Så, tack för en ny uppgraderad kropp!!”

//Ronnie

Men så plötsligt, fick jag ont i kroppen

Jag började träna regelbundet när jag var 28. Helt förälskad i Tai Chi Chuan, som jag höll på med i flera år. Därefter har jag med vissa uppehåll tränat en del Qi Gong, en period Wushu, samt de senaste åren 8 – 10 åren, Yoga. 

Men så plötsligt, fick jag ont i kroppen. Jag kände mig stel och sliten i höfter och knän efter passen, istället för mjuk och fylld av energi som jag brukat göra. Jag tog behandlingar hos en mycket bra chiropraktor, blev bra ett tag men efter ett halvår hade det dragit iväg igen och jag hade riktigt ont.

Det handlar om flera saker det här, dels var jag nu på väg in i övergångsåldern, då kroppen ju befinner sig i en kraftig förändringsprocess, dels är jag naturligt mjuk och rörlig – ibland överrörlig – och jag lät mig föras i väg i det underbara träningsflowet, utan att riktigt komma ihåg gränserna. Leder och ligament fick stryk. Jag hade tappat bort min mittpunkt.

Nu behövde jag hitta tillbaka till denna mitt, samt bygga styrka och stabilitet kring den.
Jag fick tips bl. a av en yogakompis om Red Cord och sökte därför upp en av terapeuterna på Jernvallens Multicenter, och kom i gång med den träningen. Red Cord visade sig vara en utmärkt, enkel och varsam metod att hitta den där mitten igen, och min struktur och naturliga hållning. Det kändes genast att kroppen blev glad! Redan under det första lätta gruppträningspasset, i oktober 2015, insåg jag att det här var bra för mig. Jag fortsätter nu att träna i grupp och går även dit själv och gör övningarna. 
Kroppen fortsätter att svara positivt och med glädje. 

Det sägs att kroppen vet vad hälsa är, och att det ”bara” gäller att lyssna på den, så kan man hitta tillbaka dit. Det kan ju vara lättare sagt än gjort, som vi vet, men jag upplever att Red Cord kan vara ett gott sätt att hitta fram längs den vägen. Jag vill också säga att enkelheten i metoden gör att den passar alla som har en kropp.”

//Carolina Thorell 

Vilket lyft!

Efter år av smärta, dålig muskulatur och dålig balans som begränsat mej i livet har jag äntligen hittat rätt träningsform för mej! Redcord! Fantastisk träningsform som anpassas till min egna förmåga. Med stöd av  mycket kunning personal har jag stärkt mina muskler, förbättrat min rörelseförmåg och minskat smärtan markant. Så effektivt och så roligt!

//Monica Blomberg